Bir Sayfa Seçin

 

Sevgili TTAO okuyucusu,

Merhaba,

Nasılsın? Umarım iyisindir. Bu hafta, 12 hafta boyunca paylaşmayı hedeflediğimiz ve bir moda ve ilham günlüğü gibi planladığımız “Tanışma Bülteni”nin son haftasındayız. Tabi ki bundan sonraki haftalarda da mail bültenler mail kutunuza gelmeye devam edecek fakat aralıkları ve konsepti farklı olacak. Daha önceki e-bültenleri kaçırdıysan ve merak ediyorsan buraya tıklayabilirsin.

E-mail bültende ilk haftadan beri güncel etkinlikler, podcastler, belgeseller, kitaplar, konuşmalar ve daha birçok şeyi paylaşmaya çalıştım. Umarım hoşuna gitmiştir. Her hafta mail için özel bulduğum şeyleri bir araya getirmek, her hafta bilgisayarın başına bu motivasyonla oturmak, düşünmek, yazmak, bütün süreç benim açımdan keyifliydi. İlgimi çeken ve ilgini çekeceğini düşündüğüm, yeni öğrenip heyecanlandığım veya çoktandır bilip unutulmasını istemediğim her şeyi seninle paylaştım ve paylaşmaya da devam edeceğim. Ne mutlu ki üretebildiğim, seninle iletişim kurabildiğim, projelerin hızla devam ettiği bir organizasyon burası. Eğer sende organizasyonla veya benimle iletişime geçmek istersen bize yazmanı çok isterim.

Hızlıca bu haftaya özel hazırladıklarımı paylaşmaya başlıyorum. Bu hafta çok severek okuduğum bir kitabı seninle paylaşmak isterim: Rollo May’in “Yaratma Cesareti” kitabı psikanaliz ve sanat tarihi gibi konulara ilgin varsa ilgini çekecektir. Bu konulara ilgin yoksa bile ilgini çekeceğine eminim hatta.

Severek izlediğim bir şeyi paylaşmak isterim: İlham verici bir tedx konuşmasıyla seni başbaşa bırakıyorum. UnSchool’un kurucusu Leyla Acaroğlu’nun yaptığı konuşmada bahsettiği konu günümüzde değerli veya değer verilen şeylerin aslında ne kadar geçici ve boş olduğu, ben bunu devamlı kendime hatırlatan biri olarak bir kez daha hatırlatması adına severek izledim.

Geçen günlerde bir makale okurken denk geldiğim bir websitesi şu an yazmakta olduğum tedarik zincirine yönleik blog konumuzla oldukça örtüşüyor ve ilgi çekici. Tedarik zinciri üzerine yapılmış  bir tool olan Sourcemap kısacası şirkete göre, satın alma verilerinizden otomatik olarak uçtan uca tedarik zincirinizin haritasını çıkarmanıza olanak tanıyan bir tedarik zinciri görselleştirme aracı. Tedarik zinciri konusundaki gelişmeleri ve pilot çalışmaları yakında paylaşacağım fakat sourcemap’i incelemen için paylaşmak istedim.

Sürdürülebilirlikle ilgili çalışırken çevresel etkinin yanı sıra ekonomik, sosyal ve kültürel yanları da incelemek gereken bütüncül bir yaklaşım olduğundan bahsetmiştik. Sürdürülebilirliğin yalnızca satın alma alışkanlıklarımızı değiştirerek değişmeyeceğini aslında bir yaşam felsefesi olduğunu söylemiştik. Özellikle moda gibi sektörlerde ise sömürgecilik (colonialism), el koyma veya benimseme (appropriation) gibi kavramların etkilerini tasarımlarda görmek de sürdürülebilirliğin sosyal kısmını anlamak için okumamız gereken konulardan. Bu nedenle bu hafta okulda öğrenemeyeceğimiz şeyleri öğreten, açık iklim okulu olan Slow Factory’nin kurucusu ve aktivist çok sevgili Celine Semaan’ın The Cut dergisinde yayınlanan “Sürdürülebilirliği Anlamak Sömürgeleşme Hakkında Konuşmaktır” yazısını da seninle paylaşmak isterim.

Bir diğer e-mail bültende görüşmek üzere. 

Çok sevgiler.

Bilgesu.