Bir Sayfa Seçin

 

Sevgili TTAO okuyucusu,

Merhaba,

Nasılsın? Keyfin nasıl? Bu aralar hem durgun hem de kendi içinde çok hareketli zamanlardan mı geçiyorsun? Benim için öyle diyebilirim. Karışık ama düzenli.

Tanışma bültenimizin önceki sayılarına ulaşman için seninle bir link paylaşıyorum. Böylelikle önceki sayılarda neler paylaştığımızı görebilirsin.

Bu hafta “döngüsellik” le ilgili paylaşımlarımızı gördün mü? Döngüsel moda, ekonomi ve tasarımı bir seri olarak paylaşıyoruz. Sıklıkla duyduğumuz buzzwordlerden biri de döngüsellik terimi. Buzzword İngilizce’de normalde bilinen ama yakın zamanda herkes tarafından sıklıkla kullanılan kelimeler için kullanılan bir terim. Türkçe karşılığı dillere pelesenk olmak veya “moda sözcük” olarak çevrilmiş fakat direk cümle içinde öyle kullanmak anlaşılabilirliğini azaltabilir diye açıklamak istedim. Sıklıkla duyduğumuz bilinçli tüketim, yeşil tüketim, sürdürülebilirlik, geri dönüşüm gibi kelimelerin çoğu artık birer buzzword diyebiliriz o halde. Çünkü sıklığı arttıkça kelimeler anlamını yitiriyor ve biraz da yeşil aklamaya sebep oluyor. Bu nedenle kelimeleri ve anlamlarını öğrenmeyi önemsiyoruz. Kullandığımız bu terimlerin çoğunun uygulanmışlığı-uygulanabilirliği ve ölçülebilirliği de soru işareti tabi. Sen bu konuda neler düşünüyorsun? başka neler “moda kelime” ve öylesine kullanılıyor sence?

Döngüsellikle ilgili günden güne büyüyen bir arşivimiz var diyebilirim. Bir araştırma yaparken her zaman ikili görüşlerin olabileceğini ve doğru sandıklarımızın çürütülebileceğini bilerek okumak ve araştırmak önemli. Bu nedenle farklı kaynaklar toplamayı seviyorum. Bu hafta döngüsellikle ilgili konuşurken sana döngüsellik terimlerinin olduğu bir sözlük linki bırakıyorum. Bunun yanısıra 2021 Nisan ayında yayınlandığı an okuduğum ve arşivimizde bulunan Hollanda Konsolosluğu’nun Türkiye Teksil Sektöründe Döngüselliğin Tanımı ile ilgili raporu da seninle paylaşıyorum. Böylece hem Türkiye’yi hem tekstili hem de döngüselliği ele almış olan bu raporu edinebilirsin.

Bu hafta çok sevgili Sanem Odabaşı’nın Tekstillerin Gizli Potansiyeli: Travmaları Nasıl İyileştirir ve Ortaya Çıkarırlar? adlı makalesini okuduk. İçindeki örnekler ve yaklaşım çok güzeldi. Sanem Odabaşı’nın makaleleri modaya bakış açınıza farklı bir vizyon katabilir. Okumak istersen diye link bırakıyorum.

Bu makaleye ek olarak bizim fanzinimize de ilham olan ve çok beğendiğim Moda Çalışmaları Güncesini (Fashion Studies Journal) seninle paylaşmak istiyorum. Okurken fotoğraflar, yazılar ve konu başlıkları arasında kaybolmak istediğim, her seferinde şaşırdığım ve çok beğenerek takip ettiğim güncenin “Moda, Fotoğraf ve Akıl Hastalığı” bölümününün linkini koydum. Fotoğraflar ve yazı oldukça ilgi çekici.

Son olarak 9. Küresel İklim Grevinin belirlenen tarihinden ve grev sloganından bahsetmek istiyorum.Bu yıl 9. su düzenlenecek olan küresel iklim grevinin tarihi 25 Mart. ve grev sloganı ise: “People Not Profit”, yani “Kar Değil, İnsanlar”

Sanırım bu haftalık bu kadar.

Bir sonraki hafta güzel tavsiye ve haberlerle buluşmak üzere.

Sevgiler.

Bilgesu