Bir Sayfa Seçin

Sevgili TTAO Okuyucusu,

İlk e-bülten yazısı için çok heyecanlıyım. Genelde mailime bakan biri olarak mailimdeki bültenlerin çok da ilgi çekici olmadığını fark ettim. Klavyemin başına oturmuş çok uzak bir noktada klavyesinin başında veye telefonu elinde bu maili okuyan seni düşünüyorum. Umarım bu mail bültenlerde sen de sevdiğin bir nokta bulursun.

Bu şekilde iletişim kurmak bana bir süre tuhaf hissetirecek. Ama alışmak da bu çağda pek de zor olmamalı diye düşünmek istiyorum.

E-bültenin biraz daha sohbet havasında olup güncel şeylerden bahsetmesini, biraz daha moral yükseltici olmasını istediğim için 12 hafta boyunca bültenleri özenle günlük gibi yazmaya karar verdim. Böylece ortak noktalarımızdan bir bağ kurabiliriz belki.

Türkiye Tekstil Araştırmaları Organizasyonunda topluluk iletişimi gibi bireysel iletişim de çok önemli. Burada fikirlerimizi ve bilgiyi paylaşmak veya belki de yapmak istediklerimiz hakkında motivasyon bulmak en çok istediğim şeylerden biri. 

Biraz kendimden ve tekstil alanı dışında ilgi alanlarımdan bahsedeyim: Ben Bilgesu. 2016 dan beri moda sektöründeyim 2018’den beri sürdürülebilir moda alanında farklı kurumlarda çalıştım ve çalışıyorum. Sanat yönetimi okudum. Yemek yapmayı (özellikle dışarıdan hazır aldığım ürünleri evde yapmaya çalışmayı çok seviyorum, son zamanlarda en sevdiğim şeylerden biri yoğurt gibi, zeytin ve ekmek gibi şeyleri evde yapmak) ,tarımla ve bitkilerle ilgili okumayı, film izlemeyi, bol bol müzik dinlemeyi ve kimse duymadığı zamanlarda şarkı söylemeyi çok seviyorum diyebilirim sanırım. 

Bu hafta ilgimi çeken haberlerden ilki Fashion for Good adlı kurumun Hindistan’da kullanım öncesi ve kullanım sonrası tekstil atıklarının yaşam döngüleriyle ilgili yeni bir projeye başlaması oldu. Hindistan tekstil için önemli bir üretim bölgesi biliyorsun. Projenin detaylarını buradan inceleyebilirsin.

Yakın zamanda renkli kostümleriyle aklımı başımdan alan bir filmden de bahsetmeden geçemeyeceğim. Pedro Almodovar’ın İnsan Sesi (the human voice)  adlı filmdeki kostümler sanatsal açıdan göz doyurucu ve ilham verici bir film olarak ve bir Tilda Swinton sever olarak bu 24 dakikalık kısa filmi zamanın olursa izlemeni öneririm.

Globaldeki aktiviteleri de yerel aktiviteler kadar takip ettiğimi söyleyebilirim. Türkiye tekstil araştırmalarının global düşünen ama lokal hareket eden tanımıyla da uyumlu bir biçimde çoğu araştırma, rapor ve etkinlikten haberdar olmaya çalışıyorum. Bu hafta Business of Fashion’ın “Voice” adlı etkinliğinden dikkatimi çeken bazı başlıkları araştırmaya başladım. Voice’da en çok bahsedilen kavramlardan biri olan Metaverse dikkat çekiciydi. Aynı zamanda McKinsey ve Bof’un her yıl yayınladıkları “State of Fashion” raporunda da bulunan Metaverse kavramı hakkında Türkçe bir kaynak olarak Textile Journey’den ön bilgiyi edinebilirsin.

Son olarak da çok sevdiğim bir radyo kanalı olan Açık Radyo’nun sevdiğim bir podcast serisi olan Ahşaptan Betona Mecidiye’den Jetona’dan “Modaya ve Kişisel Hijyene dair tarihi bilgiler” bölümünü paylaşmak isterim. 

Umarım hoşuna gitmiştir. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere.

Sevgilerimle.

Bilgesu

 

not: siz de ilginizi çeken şeyleri benimle paylaşırsanız çok sevinirim.